Harcsa horgásztó – 2019 ősz

A mai rohanó világban az ember számára akár egy nap kikapcsolódás is hatalmas jelentőséggel bírhat. Múlt szombaton, az őszi szünet első napján, a megpróbáltatások kipihenése képpen a Harcsa horgásztavat látogattam meg.

Már hajnalban a partra érve éreztem azt a nyugalmat, ami a mindennapokból teljesen kikopott. Még sötétben kezdtem neki a kicsomagolásnak, s annak végeztével pirkadni kezdett, egy hatalmas, tejfehér köd réteg fedte a víztükröt. Mikor a feketeséget felváltotta a következő napszak, elképesztő látvány tárult a szemem elé. Harmat ült minden természeti kincsen, s a kávémat kortyolgatva meredhettem el az elgondolkodtató ködrengetegben. A természet szépsége képes volt elfeledtetni velem a kemény hideget, ami kint várt, illetve a technikai nehézségek összességét, amit a reggeli idő adottságai okoztak.

A lehűlő hőmérsékletet figyelembe véve mindent a kereső horgászat módszerére bíztam. Nem készítettem alapozó etetést, nem horgásztam azonos távolságokra a nap folyamán. A tó egy olyan szakaszán sikerült helyet foglalnom, ahol meglehetősen mély víz állt rendelkezésemre, s ezt kihasználva próbálgattam a különböző távok meghorgászását. Az első dobásom 60-65 m körül alakulhatott, és egy csodálatos 6.60 kg súlyú, hibátlan tükörponttyal ajándékozott meg. A csali, melyre az említett uszonyos elcsábult a Carp Navigator palettáról az Elit Red Cayun fantázianevű, fűszeres ízvilágú 20 mm átmérőjű süllyedő és 8 mm átmérőjű lebegő csalétek kombinációja volt.

A nap elkövetkezendő részében a part közeli távokat erőltettem sajnos eredménytelenül. A délután folyamán megpróbáltam az első dobásomnál nagyobb távot meghorgászni, s ennek eredménye képpen 2 gyönyörű pikkelyes tólakó tisztelt meg jelenlétével. Az első 70 m távolságból köszönhetett be, egy 6.90 kg súlyú hibátlan tükörponty személyében. A második, s egyben a nap legnagyobbja 80 m körüli távolságból érkezett, 10.00 kg súlyú aranybarna tőpontyként. Az említett táv meghorgászásában segítségemre volt számomra a Croco LC Feeder 420 távdobó botja, mellyel egyetlen távolság megdobása sem jelentett akadályt.

Következtetésként csupán annyit tudok megállapítani, hogy az időjárási viszontagságok sosem lehetnek elég zordak ahhoz, hogy a természet gyönyörűségére fektetett hangsúlyt elbitorolják. Csodálatos horgászatban lehetett részem, amit köszönök mind a tó csapatának, mind a halacskáknak, akik meglátogattak a kint töltött idő alatt!

Ujfalusi Kinga

0